С деца на палатки – част първа – подготовката

Две семейства. 5 деца. 4 палатки. 1 язовир.
Отиваме на палатка! Йеееей! За част от групата това е първо палаткуване и “йеееей”-то е още по-възторжено.
Но преди да ни се случат всичките страхотни неща, които се случват при тези мероприятия, трябва да се отметне една много важна подробност – подготовката.
Когато ходим сами на палатка, нещата са лесни. Но когато водим и децата… Става забавно…

Първо по важност – къмпинг оборудването

Разпределяме кой с кого ще спи. Все пак е важно децата да са в самостоятелни палки, за да има тръпка. Вземаме 4 палатки, защото не можем да преценим дали петимата лонгури ще се съберат в голямата или ще ги натръшкаме в две малки. За да е комфортно спането, приготвяме безброй надуваеми дюшеци и топли одеяла. Господи, колко са много!
Следват маси, столове, тента, туба с канелка (служи за мивка), всевъзможни осветителни тела, 9 челника, газов котлон, кафеварка, скара, посуда, хигиенни материали…
Дано не забравя да проверя дали в района има нотариус, за да ни издаде акт 16, когато разпънем установката.

Второ – храната
Колкото и да ни се иска това приключение сред природата да съществува в едно духовно извисено измерение, не е точно така. Вече доста сме пътували в тази конфигурация и от опит знаем, че изхранването на три тийнейджърски и две подрастващи гърла не слиза от дневен ред за повече от два часа. Затова – омммм и скачаме в любимата тема за яденето.
Споделили сме една екселска таблица (разбира се!), в която пишем какво трябва да се купи, за да обезпечим доволните детски стомаси. Таблицата вече съдържа 20+ реда. А до тръгването има още два дни. И, наистина, в нея пишем само необходимото, без каквото и да е излишно!
Хващам от сега да разпределя на порции, да подправя и замразя месото за скара. Чувствам се като претрупан от работа касапин. И въпреки огромните количества изпитвам страх, че няма да е достатъчно. Вече се е случвало.

Трето – други важни неща
В тази графа влизат топли дрехи, летни дрехи, туристически обувки, маратонки, сандали, предмети за лична хигиена (убедена съм, че поне едно от децата ще си забрави четката за зъби). Също така предмети за забавление – карти, топка, два федербала, скрабъл, прашка, книги…

Ще пътуваме с два автомобила – един джип с допълнително инсталиран багажник на тавана и една лека кола с голям багажник. Убедена съм, че ще има багаж и в купетата на колите.

Всъщност, колкото и драматично да представям нещата, те далеч не са такива. Дори много се забавляваме. Особено в чата за организиране:

39124631_10212030808594213_6795214543803908096_n

Ще бъде весело и дечурлигата ще са щастливи!

А сега отивам да отметна в таблицата каквото трябваше аз да свърша.

Втора част

3 коментари за “С деца на палатки – част първа – подготовката

  1. Марго казват:

    Звучи супер, много яко! Ще чакам с вълнение приключенията ви, вече се чувствам като час от пътешествието! 🤭
    П. С. Хареса ми как тази форма сама ме кръсти Марго, и реших да го оставя 😄

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.