Белотруп

❗️Последвайте youtube канала “Шашави приключения”, в който качваме видеа от пътешествията – https://youtube.com/@Crazy_adventures_bgБелотруп
Може би е светилище.
Може би е некропол.
Може би е и двете.
Може би е нито едното.
Има ужасно оскъдна информация за мястото, която в никакъв случай не мога да се ангажирам да нарека достоверна, тъй като не идва от научни среди. Не мога и не мога да намеря нещо поне приблизително конкретно.
Напоследък все се захващам с някакви места, които едва ли не сама преоткривам, защото никой нищо не мецва за тях. За Белотруп разбрах от една група, в която се споделя информация за скални светилища. Ама под “споделя информация” да се разбира “показвам снимки и си трайкам къде е мястото”. Изключително кооперативна и солидарна практика. Бях срещала няколко индивида из мото средите, които не казват местата, от които показват снимки, но в тази група, за която говоря, всичко живо се прави на Паца Манчева. Ако някой се прежали да отговори на въпрос, то е или с лъжлива информация, или с нещо от типа “не помня точно, имаше река наоколо”. А, да, хитът на сезона е “Трябва аз да ти го покажа”, срещу таксичка. Супер странно ми е и въобще не го разбирам това. За мен е съвсем нормално и “човешко” да споделиш знанията си с околните, да научавате нови неща един от друг, да се обогатявате взаимно. Явно пак съм наопаки, де да знам. Ама, честно, това да пазиш в тайна местонахождението на природен или културен обект все едно е задния ти двор (буквално и преносно) е мега тъпанарщина.
Не ми се говори пък и за това, че много подобни места въобще не са обект на внимание от научните среди. Виж, иманярите обаче хич не ги подминават.

За Белотруп
(каквото мога да възпроизведа, без претенции за истинност)
Белотруп е местност, която се намира източно над Панагюрски колонии. Пътеводна светлина в намирането на местността е хижа Павел Делирадев – има я в мапс. Пътят е почти изцяло асфалтов, финалните 1-2 километра са черни, но проходими. Хижата се намира в местността Манзул, която е съседна на Белотруп. От хижата се продължава източно по черния път. Следващата поляна, на която се излиза, е Белотруп. Няма как да се сбърка, защото цялата е осеяна със скални формации. В крайна сметка си поиграх и го добавих в гугъл мапс – https://goo.gl/maps/wydu3u4yMfKCXNG7A


Това, което наричам скални формации са светилищният или некрополният комплекс. В оскъдната информация, за която споменах, се твърди, че е некропол – съвкупност от големи надгробни могили, с надгробни камъни, с много ритуални ямки и канали. Обаче същото би могло да се отнесе и към хипотезата, че е светилище. Не знам. А много искам да знам. Искам да знам всичко. На света. Казват, че колкото по-малко знаеш, толкова по-лесно живееш. Може и така да е. Ама не ми дреме. Искам да знам. Но няма как.
Комплексът е наистина впечатляващ. Човешкото участие във формирането му е осезаемо – освен ямките и каналите, белег за намесата на човешката ръка са подредбата на някои от обектите и визуалното оформяне на някои камъни. А формите на камъните са интересни, например сърцето, което ме доведе тук, счупеното сърце, орелът, жабата, великанската стъпка, юмрукът, костенурката… Абе, не мога да се оплача от липса на въображение. Постарах се да сложа описание на всички снимки. Дайте да си премерим въображенията 😁

Сърцето.
То ме доведе на това разкошно място.
Човешката намеса в оформянето на камъка, издълбаните върху него ямки и в цялата подредба на композицията е видима.
Счупеното сърце
Unbreak my heaaaart… 🎶
Юмрукът
Портал към… (изберете си сами)
(Уж чета сега една книга за мегалитните строежи, а не мога да се сетя как се казваше на̀учно заклещеният камък)
Жабата
Просечен камък
Има няколко, както си му е редът за такова място.
Орел
(Не ми говорете за гълъби!)
Езерцата
Голяма ямка
Белязано сърце
Може би някой го е ползвал за мишена 🥺
Изсеченото слънце.
Или извънземно.
Или дългокрак бръмбар.
Слънце ми звучи добре.
Зад левия храст сякаш надничат закачливо усмихнати очи.
Костенурка
Великанската стъпка.
Подметка даже.
Замръзнало езеро.
Снимката въобще не може да покаже колко е яко.
По тънък лед ходите, мадам.
Раждането на… кокошката?!
Тук съм сред глави на киликандзери.
Камъкът Х
Пълзя през провирачка.
Гледка
Бременна кобилка

П.П. Споделяйте знанията и уменията си, бе хора! Споделяйте! Не само не се мре от това, ами и е яко.

2 коментари за “Белотруп

  1. лиляна Койнарска казват:

    благодаря ви за подробната и нужна информация ще ми помогне да го намерим.Успехи за още начинания за напред

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.