Всички живеем под закрилата на малодушието, което наричаме свои принципи

cyclone fence in shallow photography

Какво означават принципите?

Фундаментално погледнато, принципите би трябвало да са онези отправни точки във всеки аспект на съществуването на индивида, които обособяват неговите същност, индивидуалност и уникалност. 

Как прилагаме принципите?

– Много твърдения

– Малко действия

– Още по-малко действия, съответстващи на твърденията

Изводи: 

1 – Много е модерно да “блестиш” с високопарни и категорични изказвания с повод и без повод. Никак не е модерно да го правиш, защото това е твоята същност, а не защото така се предполага, че ще се харесаш на публиката и ще получиш нейното одобрение.

2 – Много е модерно да провеждаш мониторинг на всеки срещнат и да слагаш черни точки за всяко кривване от принцип. Никак не е модерно сам да прилагаш твърдяното.

3 – Тези, които се представят за най-принципни, са най-големите скатавки.

4 – Тези, които наистина вярват и се вживяват в начертана (дори подчертана) принципност, са най-безкомпромисни, нечовечни и закостенели.

Основен извод: Продуктът не се ползва по предназначение!

До преди няколко години бях много непоносима за близките си (не, че сега не съм). Не допусках, че е така, докато майка ми не ми го каза в прав текст. Въпросната ми непоносимост се състоеше в това, че имах собствени виждания за протичането на живота и всяко действие, свързано с него, които виждания ревностно отстоявах и налагах на всеки, имащ пряко отношение към даден момент. Един вид, явно по дразнещ начин съм натрапвала своите представи за правилно и неправилно. В интерес на истината и до днес не проумявам защо това толкова е дразнило близките ми. Реално погледнато аз винаги съм била права 🙂 Както и винаги съм била обективна. Нереално погледнато – дори и да съм била права и обективна, хората (дори и най-близките) не се интересуват от чуждата правота, а само от своята. В случая отчитам като своя грешка подхода – аз съм рязка и директна, а когато критикуваш някого рязко и директно – не вървиш (което също не проумявам, предвид че предпочитам директността).

Онзи момент беше един от крайпътните камъни в светоразбирането ми. Научих се да оставям всеки да се оправя, както сметне за добре и да хабя патос единствено при защита на личното ми пространство. Научих се да не ми дреме особено. Започнах да се уча на инертност. Тогава наложих и една от мантрите ми в комуникацията с човешките същества – “Да пасат!”. Осъзнах колко ми е излишно постоянно да искам да контролирам всичко и всеки – това води само до тормоз на мен самата (както казах – останалите да пасат). След тази метаморфоза живея по-леко.

Е, разбира се, от време на време отново попадам в капана на прекалената взискателност, ама пък то това си е необходимо зло, иначе околните много ще се разпуснат 🙂

Сега, колкото повече се замислям за темата, толкова повече си давам сметка какъв вампир съм била (или пък типична стрина?!). То това отдавна го осъзнах, де, но с времето все повече се питам за какво въобще ми е било необходима тази безумна тъпотия постоянно да си поставям рамки и граници и да се омагьосвам в безумното “трябва”. И, което е още по-несправедливо – да го правя по отношение на другите и дори да си позволявам да ги съдя… Да съдя! – Безумие! Идва ми да се върна назад и да си шибна два шамара овреме. И сега съм критична, но го запазвам за себе си – анализирам, правя си изводи, но не го казвам на глас, освен ако не ми е поискано и то искрено. 

Човешкото поведение винаги ми е било безкрайно интересно. Обичам да наблюдавам хората. Винаги съм търсила подбудите, предизвикали дадена реакция или поведение. Преди скачах да разговарям, да изяснявам, да оправям, да помагам, да вкарвам нещата в правия път, съдех (както вече казах). Сега се забавлявам – играя си на профайлър 🙂 И, както споменах по-горе, винаги се оказвам права 🙂 Много ги надушвам хората. (Тъпото е, че и на най-големите скапаняци давам втори шанс, но това е друга тема.) Обаче ми е нужно огромно самообладание, за да удържа първосигналната си реакция и в същия момент да не бъда лицемерна. Трудно ми е, когато виждам “скрити” неща, да се въздържа да ги извадя наяве. Трудно ми е да замълча, когато знам как да се направи нещо, за да бъде полезно. Трудно ми е да не се ядосвам, когато съм заобиколено от тъпанари. Трудно ми е да не реагирам, когато виждам несправедливост. Но се старая да не вземам отношение. Повтарям си, че щом не ме касае пряко – да пасат. Единствено не се научих да не търся доброто там, където очевадно го няма, но и това ще ми мине.

Животът ме изправи пред граници, прекрачването на които беше по-съхраняващото решение. Някои от тези решения взех много трудно. Някои дори до ден днешен не ми дават мира и ме карат да се питам “Ами ако…?”. Има и такива, които откровено ми тежат и ще си нося тежестта им цял живот. Но към онзи момент и при онези обстоятелства това е бил начинът да се запазя с възможно най-малко щети. Осъзнах, че принципите ми могат да ми нанесат неподозирани вреди. Така се научих и на още нещо – да не се заричам. Кажеш ли “Аз никога…” или “Аз винаги…” или каквото и да е заричане, милата ни другарка Съдбата (или която и да е висша сила – въпрос на избор) веднага е насреща, за да те опровергае! Неизменно!

Та, след няколко интензивни катарзиса, достигнах до единствения необходим принцип – “Важното е да бъдеш щастлив!”. Всеки да влага, каквото му е необходимо в този принцип и да го прилага, както сметне за добре – волна програма. Важното е крайният резултат да го направи щастлив (и да не нанесе непоправими вреди на друг, ъф корс).

Към днешна дата мога да се определя с една дума и тя е “безпринципна”. Вярвам, че гъвкавостта е интелигентният начин на съществуване. Имам предвид тази гъвкавост, която представлява осъзнаването на възможността за избор, а не онази лицемерната и хлъзгавата (въпреки че и тя е въпрос на избор). Всяка ситуация има минимум два изхода. Осъзнаването на съществуването на избора само по себе си е духовно израстване. Хората не знаят за него. Отказват да узнаят. Кретат в коловозите си. Страх ли е, неосъзнатост ли или съвсем обикновен мазохизъм – не мога да кажа.

Единствено знам, че принципите са тъпи.

А когато са общоприети са още по-тъпи (изключвам чисто моралните такива). Изборът дава сила да продължиш, да поемеш живота си в собствените ръце, да се почувстваш полезен за себе си. 

Обичам свободата. Обичам да правя каквото си поискам. Обичам да не се интересувам какво правят другите и как го правят (стига да не навлизат в личното ми пространство, разбира се). Още повече обичам, когато никой не ми наднича в паничката, не получавам топли съвети и непоискани реплики.

Мечтая за един свободен свят. Свободен от предразсъдъци, ограничения и “трябва”. Амин!

Един коментар към “Всички живеем под закрилата на малодушието, което наричаме свои принципи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.