Yamaha Niken в България – test ride

Преди почти месец милите другарчета от Meteo-ride.com (линкът отваря оригиналът на тази статия) ме поканиха да отида на представянето за медии на един революционен мотоциклет – Yamaha Niken. И ми предоставиха не само кефа да се докоснем до туй нещо, ами и да му напиша ревю. А пък ревюто, по думите на Бети – PR-ът на Yamaha, е първото по рода си за тази машина – ревю от гледна точка на пасажер.

Въобще, яката работа.

Тук ще спестя част от техническите характеристики на Niken, защото те могат да бъдат открити в нета, а и не са особено забавно четиво, освен за строго заинтересованите. Ще наблегна на моята си част – ревюто.

И така, представям Yamaha Niken през моя поглед:

 

TEST RIDE

IMG_5433

Първото, което ще кажем за Yamaha Niken е, че е уникална машина! И, не – не използваме думата „уникална“, защото е паразитна в речника ни и я слагаме за щяло и нещяло. Използваме я съвсем преднамерено, в буквалния ѝ смисъл. Защото карането на Niken няма аналог и не може да бъде обективно сравнено с друго. Той е различен и оставя интересни усещания, които е трудно да бъдат описани.

Потвърждаваме думите на производителя, че усещането за мотоциклет е напълно запазено. Да, Niken е мотоциклет. Движението му, управлението му и цялостното усещане са като при мотоциклет. И то доста стабилен мотоциклет.

Тествахме машината с един и с двама души на борда; върху асфалт, върху трева и с едната гума върху асфалта, а с другата извън него; на полегати завои, остри завои и на двете фиби към Дядо Йоцо; с бавна скорост и с не толкова бавна скорост. Искаше ни се да го качим до с. Миланово по път 162, но още преди началото на тестовото каране организаторите изрично помолиха да не се кара по него и ние уважихме тяхното желание.

Yamaha Niken е лесен и удобен за управление, много маневрен и създаващ силно усещане за стабилност на пътя. Дори при 1-ви режим на двигателя, който е най-агресивният от трите, машината не оставя у водача усещане за изпускане на контрола. Същото беше положението и когато умишлено влязохме в завой с по-висока от необходимата скорост (отбелязваме, че този експеримент бе проведен на контролиран участък) – Niken не остави водача си на мисълта „Е сега го изпуснах този завой!“, ами се поддаде на управлението и стабилно излезе от завоя – нещо, което не е с гарантиран сполучлив изход при спортните мотоциклети, управлявани от непрофесионалисти.

Като се заговорихме за завои, Yamaha силно пропагандират способността на Niken да завива с до 45-градусов наклон и че степенките му служат за ограничител. Ние, за огромно съжаление, не се осмелихме да тестваме това твърдение по една единствена причина – сигурността. И то не защото сме обикновени страхливци, ами защото имаше предпоставки за риск. Тестовият експонат за това каране беше докаран директно от Гърция, където беше тестван на писта. И непосредствено преди нашето потегляне момчетата от екипа на Yamaha установиха, че липсва болтът на едната степенка, който е въпросния ограничител. Освен това и самата степенка беше леко деформирана. Затова преценихме, че е по-здравословно за нас да се доверим на твърденията, подкрепени от щетите по мотоциклета, чиито степенки очевидно се бяха срещали с асфалта, отколкото да рискуваме да ни се случи беля и да се наложи да си купим Niken без да сме го бюджетирали.

Карането по неравен и разнороден терен оправда твърденията на производителя, че двете колела се компенсират достатъчно добре, за да създадат колкото е възможно по-голям комфорт при такива условия. Беше интересно да изпитаме това поведение върху любимите на всички коловози върху асфалт, но не успяхме да открием такива в района на тестовото каране. Което, погледнато в по-широк смисъл, всъщност е позитив – около Лакатник няма коловози.

Аеродинамиката на Yamaha Niken също може да бъде похвалена. Слюдата му е малка и ниска и буди съмнения, че водачът ще бъде сериозно обрулен. Но дизайнерите са се постарали върху обтекаемостта на машината и силата на въздушната струя бива осезаемо намалена. Това го потвърждават както водачът, така и пасажерът на екипажа ни. Поради тази причина и скоростта „не се усеща“.

Niken ускорява бързо, но не агресивно. Спира добре и стабилно, и наистина вдъхва увереност, както твърдят производителите.

Системата за бързо превключване към горна предавка работи добре и не създава дискомфорт. Би било добре да има и обратната система, но няма.

Круиз контролът си е чудесна глезотия, особено за пътешественици като нас.

Голям плюс поставяме на това, че мотоциклетът е подходящ и удобен за по-големи хора. Тези от вас, които са попрекалили с ръста и знаят колко е трудно да намериш машина, върху която да не се чувстваш като кацнал бръмбар на сламка и коленете ти да не опират кормилото, ще разберат защо отбелязваме това предимство.

И, за да не звучим като рекламно лице на Yamaha Niken, ще посочим и забележките, които нашият test rider има към него:

  • Първото неудобство, с което се сблъска той още в първите минути, е разположението на кормилото. То е разположено високо и близо до водача, та на нашето момче му беше необходимо известно време, за да свикне с положението на ръцете си. Според него по-ниско и по-отдалечено от водача кормило ще е по-подходящо;
  • Вторият недостатък е невъзможността да се монтират куфари. Да, знаем, че концепцията на Niken е той да е мотоциклет за забавление, а не за туризъм. Но възможността да си прибереш вещите в куфара, когато тръгваш например на двудневно забавление, не е за пренебрегване;
  • Липсата на централна стойка също я считаме за негатив, особено когато се наложи смазване на веригата.

 

YAMAHA NIKEN THROUGH THE EYES OF THE PASSENGER

IMG_5440

Както вече споменахме в увода, това е първото ревю на Yamaha Niken от гледна точка на пасажера.

Niken не е предназначен за пътуване в тандем и приемаме, че втората седалка е просто комплимент от страна на Yamaha. Но въпреки това, тя е доста комфортна.

Нашият пасажер е капризен и разглезен, свикнал да пътува почти като на трон. Затова още със сядането разочаровано отбелязва „Много е тъпо да нямаш куфар, на който да се облегнеш“. Но се сеща за многобройните девойки, возещи се на върха на опашката на пистов мотор и оценява факта, че стойката ѝ в момента е в пъти по-комфортна от тяхната.

Другото неудобство са дръжките. Те са разположени странично на седалката, в непосредствена близост до изнесените встрани мигачи. Това създава предпоставка пътуващия да хване мигачите, вместо тях. Препоръчваме, ако Yamaha решат да развият Niken по отношение на удобствата за втори човек на машината, да обърнат внимание на тази забележка.

Дотук с мрънкането.

Возенето за втория човек наистина е много-по удобно и приятно, в сравнение с това при спортните мотоциклети. Както по-горе отбелязахме, въздушната струя не се усеща с пълната си сила. Същото се отнася и за скоростта. Като доказателство за това използваме факта, че пасажерът ни не се разбунтува при скорост, при която обикновено го прави, защото не я беше усетила и разбра за нея едва когато водачът я осведоми. И чак тогава заваляха забележки на висок тон.

Стабилността в завоите на Niken също е високо оценена от пасажера ни. Осезаема е и дори създава усещането, че мотоциклетът е по-малко наклонен, отколкото е в действителност. Липсва и притеснението, че машината ще се подхлъзне.

Плавното ускорение и стабилното спиране лишават пътуващия от дискомфорта на „сецането“ и „набирането“ при агресивното ускорение и спиране.

Когато представителите на Yamaha попитаха пасажера ни за коментар, тя отговори „Ако му сложите заден куфар и по-читави дръжки, ще ми стане най-любимият“.

 

ОБОБЩЕНИЕТО

Yamaha Niken е много интересна и различна машина. Впечатлени сме.

Препоръчваме на всеки, който има желание и възможност да се докосне до нея, да го направи, защото усещането няма аналог.

П.П. Агресивният външен вид и двете колела приковават вниманието. Всеки, с когото се разминахме по пътя, я гледаше все едно вижда истински Трансформърс. 🙂

И видеото (мое производство):

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.