Алпи 2019 – част 7 – Au Revoir, France!

Ден 8, 02.08.2019
Франция – Италия
260 км., 6 часа

Последен ден във Франция. За днес сме планирали само три прохода и по-малко време на мотора. Тръгнахме рано, защото прогнозите за времето вещаеха много дъжд от преди обяд и искахме да успеем да му избягаме максимално.

Както вече няколко пъти казах, Франция не ме впечатли особено и затова нямах никакви очаквания от днешното пътуване. Представях си поредните скучновати проходи и нямах търпение вече да се изнесем от тук. Да, ама не! Оказах се излъгана. Френските Алпи бяха решили на изпроводяк да ми покажат скритата си красота. Абе, направо ме зашеметиха! Но за това – след малко.

Започнахме с кратко влизане в Италия, за да хванем прохода Col du Mont Cenis. Приятен, но посредствен за моите величайши предпочитания 🙂 В подножието му видях изоставено каменно село и два огромни изоставени хотела. Но ги видях твърде късно, за да се връщаме. А с голям кеф бих се разходила из creepy места. Но ако се бяхме върнали, рискувахме да ни запука дъжда и да ни прецака гледките от следващата дестинация. На върха на прохода има езерце с интересна църква.

Вторият проход, Col de L’Iseran, е най-високият асфалтиран проход в Апите. 2770 м.н.в. Дет’ се вика, достигнахме връхната точка на пътуването. И точно тук, изкачвайки се към най-високото място от трипа, Френските Алпи направо ми отвъртяха главата! Гледките са внушителни! Има си от всичко – скали, реки, поляни, водопади, сняг… Думи нямам… ЖЕСТОКО Е! Жалката ми камера не успява да улови и една десета от безумната красота. Гледайте:

Пихме кафе в прословутия ски курорт Val-d’Isère, където Данчо най-накрая откри подхождащия му по размер мотор 🙂

Зашеметени от Col de L’Iseran, преминахме и през последния проход за деня – Col du Petit-Saint-Bernard. Тук отново нищо особено. Ама то след Лизеран, трудно нещо би ни впечатлило…

Малко ни заваля на последния проход, но въобще не беше според прогнозите. Този път извадихме късмет и минахме между капките.

Та така – в крайна сметка си тръгвам от Франция с прекрасното усещане, което остави у мен първенецът на алпийските проходи.

Днес ще нощуваме на чудесно място в италианското селце Аоста, а от утре започваме Италия-Швейцария на оверлог – ту в едната, ту в другата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро сърфиране. Разглеждайки този уебсайт, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.